14. prosince 2013

Doplňky stravy a vitamíny podporující růst vlasů - opravdu jsou zázračné?

Dnešní článek bych chtěla věnovat hodně individuální kategorii a to jsou různé vitamíny a doplňky stravy podporující růst vlasů. Myslím, že je celkem zajímavé, co dnešní trh nabízí a jak se ceny za produkty s velmi podobným účinkem liší. A protože píšu blog, na kterém chci hlavně poukázat na dobré a zároveň LEVNÉ věci, tak to vezmi z gruntu a srovnáme si nejznámější vitamíny.

Vlas pro svůj zdravý růst potřebuje dostatek vitamínu A a beta karotenu, dále zinek a vitamín E. Proti lámavosti a vypadávání bojují bílkoviny ve stravě a pro stavbu vlasu je potřeba křemík a biotin. Další podstatnou látkou je Vitamín B5 neboli kyselina pantothenová, která se účastní metabolismu všech živin v těle. 


Asi nejznámějším je český Biosil Plus. 60 tablet, asi 60 korun. 
NATURVITA Biosil Plus 60 tablet
Složení:
Biotin 0,15 mg
Kys. pantothenová 6 mg
Zinek 10 mg
Oxid křemičitý 15 mg

Brala jsem asi tři balení, ale výsledky jsem příliš nezaznamenala. Růst se nezrychlil, kvalita se nezlepšila, akorát mi hodně rychle rostly nehty, to ano. Ale o jejich zesílení taky není řeč. Přestala jsem brát, nezabíralo to tak, jak jsem četla z recenzí a jak jsem očekávala. 

A pro srovnání vitamíny z DM drogerie, Das Gesunde Plus Haar Vital Komplex
60 kapslí, asi 60 kč
Na balení je složení i s doporučenou denní dávkou:


Můžete si všimnout, že složení je mnohem bohatší, než u Biosilu, i když cena je téměř stejná, a valná většina látek je v jedné kapsli obsažena v alespoň 100% DDD. 
Niacin je vitamín B3, je důležitý v metabolismu buňky, opět teda je to látka, která pomáhá lepšímu růstu zdravějšího vlasu. 
Kyselina listová je další látka, která by měla nastartovat růst vlasů na maximum, hodně zkušeností putuje hlavně z USA, kde slečny doporučují brát současně Biotin a Kyselinu listovou jako combo, které pomáhá růstu vlasů. 
Tyto vitamíny beru a i když nepozoruji patrný rozdíl, chci dát vlasům maximum, protože teď zkouším hořčičnou masku. K té bude recenze za necelý měsíc, až jí pořádně prozkouším. :) Mám lepší pocit než z Biosilu, první dva měsíce jsem doplňila i o Selen + ACE od stejné firmy, protože selen bojuje proti vypadávání vlasů, ale na to je asi lepší ten zinek. 

A nyní Donna hair - drahý doplněk stravy. Slibuje zázraky, zkušenosti najdete pozitivní i negativní. Někdy fungoval skvěle, jindy nezabral vůbec. A co je ve složení?


Jak si můžete všimnout, složení je velmi podobné vitamínům z DM. Ty hlavní látky jako biotin nebo vitamin A a zinek jsou obsaženy, extrakt kopřivy lze nahradit kopřivovou vlasovou vodou za 30 korun a pivovarské kvasnice obsahují hlavně vitamíny skupiny B, což hádejte co, máme tak obsaženo ve vitamínech z DM, jen pod normálním názvem. 
Kůra Donna Hair Forte stojí na jeden měsíc (30 kapslí) kolem 300 Kč, na dva měsíce je to 600 kč. Je jen na vás, zda si myslíte, že se platí za dané látky nebo spíš za reklamu. 

Samozřejmě existují desítky doplňků stravy s podobným složením a s různým složením, ale myslím si, že stačí koupit nejobyčejnější vitamíny s obsahem několika nejnutnějších látek, protože v případech jako Donna Hair platíte opravdu za reklamu, propagaci a hezké balení. Co se týče obsahu, budou tyto přípravky mít vždy podobný. Protože neexistuje nic zázračného, co má jen jedna firma. Biologie je jasná a mohou do toho stejně dát jen to, co vlas opravdu k výživě potřebuje.

3 komentáře:

  1. Donna Hair jsem nezkoušela, na to peníze vážně nemám. =D Pokud jde o Biosil a vitamíny z DM, musím říct, že výsledek byl zhruba stejnej. O něco rychlejší růst vlasů, nejspíš trochu i zlepšení kvality a nehty zpevněný tak, že si je musím stříhat úplně nakrátko, protože jinak z toho šílím, jak jsou tvrdý a neohebný. Takže za ty peníze asi ne zase tak špatnej výsledek... =)

    OdpovědětVymazat
  2. já bych taky chtěla zkusit tu hořčicnou (nebo jak se to sakra píše :D) masku, ale za boha netušim, kde sehnat tu sušenou hořcici, nevíš nějaký kamenný obchod? jinak zajímavéé, škoda že nejsou prášky co by byly 320% a účinky by byly dokonalý, jenže to by pak používal kde kdo, že :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mletá hořčice je k sehnání jak na internetu, tak třeba v biopotrvinách, v normálních supermarketech ji najdeš u koření, ale jako hořčičná semínka. :) Ta je potřeba namlít, nadrtit, cokoli :D Jinak vešekeré info najdeš na votočvohoz.cz ve fóru: http://www.votocvohoz.cz/forum/krasa-and-wellness/257199-horcice-a-rust-vlasu-ano :)

      Vymazat